Hoe doe je dat? Het is helaas niet zo makkelijk en vanzelfsprekend. Want waarschijnlijk heb je elke dag al een druk schema; kids brengen en ophalen van school/KDV/BSO, je eigen werk met deadlines en dan ook nog al die sociale activiteiten. Want ja, je wilt natuurlijk ook nog leuke dingen doen met je vrienden/familie etc…. en dan niet te vergeten ook nog het huishouden!
Hierbij een aantal handige tips om jouw huishouden op rolletjes te laten lopen.
1. Een goede planning
Start allereerst met het creëren van overzicht door het maken van een goede planning. Je kent het gezegde “Een goede planning is het halve werk” vast wel… en dat klopt ook! Een planning maken kan heel erg helpen bij het op rolletjes laten lopen van jouw huishouden. Begin met het maken van een lijstje met alle dingen die je wilt doen of moet doen; dit kan je zowel op werkgebied als voor je thuis situatie doen. Vervolgens verdeel je deze taken over de dagen van de week en de tijd die je hebt. Natuurlijk is het ook net zo belangrijk om deze taken te verdelen onder je gezinsleden.
Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar over het huishouden.
Basisregels:
- Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen taken
- Is het niet mogelijk een taak uit te voeren, dan is het in overleg mogelijk om te ruilen met een huisgenoot.
- Merkt iemand op dat een ander te druk is. Dan is het vrijwillig inspringen om een ander te helpen natuurlijk altijd prettig.
- Wees positief tegenover elkaar en geef complimenten voor het nakomen van afspraken of de goede uitvoering van een taak.
- Bemoei je niet met de uitvoering van de taken door iemand anders. Accepteer van elkaar dat er verschillende manieren zijn om taken uit te voeren.
Het is erg handig om hiervoor een weekplanner of schoonmaakplanner te gebruiken waarop je van elk gezinslid de weekplanning kan noteren en eventuele taken. Ook kan je er dagelijks op noteren wat jullie gaan eten. Zo hoor je niet elke dag de vraag “Mam/Pap, wat gaan we eten vandaag?”. Het is voor iedereen duidelijk, wel zo handig :).
2. Bijhouden, Routine, Gewoonte
Je hebt motivatie en gewoonte. Motivatie is afhankelijk van je emotie en hoe je je voelt. Het beste is om een gewoonte te creëren. Jezelf een gewoonte aan te leren. Net zoals tandenpoetsen.
Feit: Uitstelgedrag komt voort uit 20% motivatie en 80% strategie.
Dus daarom is het ook zo belangrijk om er een gewoonte van te maken. Want dat betekent dat als je een keer moe bent, geen zin hebt of geen motivatie hebt, je uit gewoonte toch de taak zult uitvoeren. Dit omdat het een gewoonte is geworden. Het komt dus niet langer enkel en alleen uit motivatie. Dat maakt het uiteindelijk veel makkelijker om je wekelijks aan je afgesproken schema’s te houden. Wist je trouwens dat een gewoonte pas ontstaat nadat je iets minimaal 90 dagen hebt gedaan? De eerste drie maanden is het dus erg belangrijk dat je volhoudt en jezelf houdt aan je afgesproken taken. Bijvoorbeeld hou je aan je schoonmaakschema, of hou je aan de afgesproken taakverdeling (zowel op werk als privé).
‘Je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, maar je moet wel beginnen om geweldig te kunnen zijn’.
Dus mijn meest simpele tip hiervoor is “Niet nadenken maar gewoon Doen!”:
- Maak er een gewoonte van. Dus no excuse, afspraak is afspraak. Je start met schoonmaken/opruimen/aan de afgesproken planning houden.
- Probeer elke dag op een vast tijdstip te starten met je afgesproken taken.
- Gebruik een schoonmaak- of weekplanner. Dat geeft overzicht in de taken die gedaan moeten worden. Plus het is ook fijn om je taken af te strepen als je klaar bent, dat geeft gewoon een lekker gevoel toch!
- Beloon jezelf. Als je klaar bent met je taken, beloon jezelf. Neem lekker de tijd voor jezelf en doe iets waardoor je je lekker kan ontspannen.
3. Red je het niet?
Plan die uitgestelde taken dan in je agenda. Zodat je echt bewust tijd vrij maakt om die taak uit te voeren. Lukt dat ook niet, vraag dan om hulp. Vraag je moeder, vriendin of iemand anders om je te helpen, zodat je de basis weer op orde krijgt.